Zapraszam serdecznie do mego pierwszego wpisu w ramach akcji
W ramach tej akcji raz w miesiącu jej uczestniczki - blogerki wybierają wspólny temat i określonego dnia publikują równocześnie wpisy na swych blogach. Każda pisze z punktu widzenia kraju, z którym czuje się najbardziej związana, gdyż albo tam mieszka, albo tez naucza języka owego kraju (a często i jedno i drugie)
W listopadzie tematem jest pięć "hitów" kuchni danego kraju, w moim wypadku będzie to pięć ulubionych potraw z kuchni francuskiej. Wybór jak najbardziej subiektywny.
Jeśli chcecie dowiedzieć się co napisały pozostałe uczestniczki naszej akcji, to zapraszam do konsultowania linków podanych na końcu tego wpisu :)
***
Porywam się z motyką na słońce, próbując
wybrać 5 (tylko !) moich ulubionych elementów kuchni francuskiej. Gdybym
mogła wybrać 50 ulubionych dań lub produktów typowych dla tej kuchni, to
jeszcze bym dała radę, ale pięć ?
Myślałam i myślałam i ciągle nie wiedziałam co tak naprawdę wybrać.
Postanowiłam więc zrobić listę i to w miarę
logicznie : zupa, przystawka, danie główne, deser i coś na podwieczorek.
1) ZUPA CEBULOWA, czyli SOUPE A
L’OIGNON
Z wyborem mojej ulubionej zupy nie będzie
problemu, bo bezsprzecznie polecam zupę cebulową, jako moją najukochańszą zupę
(z tych typowo francuskich)
Kiedyś, w czasach PRL-u robiło się czasem tak zwaną « zupę
nic ». Bez mięsa, bez kiełbasy i po prostu z tego co się miało akurat pod
ręką w lodówce, czyli na ogół z włoszczyzny.
W zasadzie zupa cebulowa jest taką « zupą
nic » w wersji francuskiej, a że Francuzi umieją ładnie podać nawet listek
salaty, więć i zupa cebulowa od dziesiątek lat króluje jako eleganckie danie na
stołach wielu restauracji i w wielu domach prywatnych.
Jest to także chyba najbardziej znana poza granicami tego kraju zupa francuska .
Jest to także chyba najbardziej znana poza granicami tego kraju zupa francuska .
(kto ma ochotę na przepis, to zapraszam na
jeden z pierwszych wpisów na moim blogu
Zupa cebulowa w moim wykonaniu |
2) QUICHE LORRAINE
Zaliczę quiche do przystawek, choć bardzo
często w poączeniu z zieloną sałatą i pomidorem quiche pełni rolę dania
głównego w czasie posiłku w środku dnia czyli francuskiego
« déjeuner ». Jest to bardzo
popularne danie we francuskich bistro, gdzie ludzie wpadają zjeść coś ciepłego
i lekkiego podczas przerwy na obiad.
Wersja najbardziej klasyczna to quiche
lorraine, czyli z boczkiem , ale równie często można spotkać z porami, z
łososiem, z cebulą czy inne bardziej oryginalne i wymyślne. Na ogół quiche kroi się jak tort i każdy dostaje
1/6 całości. Czasem jednak podawane są
porcje indywidualne, czyli małe krążki.
Bazą do quiche jest ciasto, lekko podpieczone
w okrągłej formie o wysokich brzegach. Na podpieczone ciasto kładzie się farsz
i zalewa się go rozbełtanymi jajkami ze śmietaną i startym serem. Upraszczam
oczywiscie, ale w sumie każde quiche jest
taką zapiekanką na bazie jajek.
Przepisów w internecie całe zatrzęsienie nawet po polsku, więc ja sama
nigdy o tym akurat daniu nie pisałam.
Link do przepisu po francusku na stronie www.meilleurduchef.com
Zdjęcie pochodzi ze strony cytowanej powyżej jako źródło przepisu www.meilleurduchef.com |
3) CONFIT DE CANARD
Z wyborem dania głównego miałam trochę kłopotu,
ale ostatecznie po przeanalizowaniu mych ulubionych przysmaków , to
właśnie « confit de canard »
zyskało miano N°1. Nigdzie udko z kaczki
smażone w głębokim tłuszczu nie smakuje tak jak we Francji. Po prostu rozpływa
się w ustach. Można je jeść samym widelcem, mięso jest delikatne i samo
odchodzi od kości. Nawet skórka jest smakowita i choć mozż niezbyt dietetyczna,
to można jż skonsumować ze smakiem.
Confit de canard podawane jest na ogół z
ziemniakami z piekarnika pokrojonymi w plasterki.
Kto pojedzie do sud-ouest czyli do
południowo-zachodniej części Francji , ten
będzie miał okazję spróbować najlepszych confit de canard, a te
najlepsze pochodzą moim zdaniem z departamentu Gers w Gaskonii.
Kto ma ochotę spróbować swoich sił i zna francuski,
polecam nastepujący przepis
4) CREME BRULEE
Jest to najdelikatniejszy, najsmaczniejszy,
najbardziej wysublimowany deser kuchni francuskiej. Wszystko zależy od jakości składników, a jest
ich niewiele : śmietana kremówka, żółtka, wanilia i cukier. Zapieczony krem jajeczny podawany jest na
zimno w płaskich kokilkach i dopiero tuż
przed podaniem jego powierznia posypywana jest cassonade czyli cukrem brązowym i
"opalana" (stąd nazwa brulée) albo pod grillem piekarnika albo przy pomocyspecjalnego mini-palnika
(jak u spawacza). Tworzy się wówczas na zimnym kremie ciepły karmel i to
ten kontrast jest najbardziej oczekiwany przy degustacji udanego crème brulée.
Pamiętam, że gdy po raz pierwszy odkryłam we
Francji crème brulée w bistro nieopodal mojego ówczesnego paryskiego miejsca pracy, to niemalże
dzień w dzień przez cały miesiąc chodziłam tam na obiady i zamawiałam crème
brulée (po jak najmniejszej sałatce).
Dopiero po miesiącu poczułam przesyt i od tamtej pory dozuję sobie tę
przyjemność od czasu do czasu, by nie popaść w przesadę.
Kto pozna crème brulée temu już zawsze będzie
lecieć ślinka na sam widok tej nazwy w tekście.
A kto ma zamiar spróbować zrobić własną
domową wersję , to polecam przepis z
TEGO BLOGA (po polsku)
5) FÔRET NOIRE (Czarny Las)
Gdybym mogła udać się do eleganckiej kawiarni,
czy cukierni na kawę w porze podwieczorku, to zamówiłabym do owej kawy bez
zastanowienia jedno z najlepszych i
najbardziej eleganckich ciast o nazwie Fôret Noire.
Ciasto owo wygląda jak piękny czarno-biały tort : czekoladowe
ciasto połączone jest z bitą śmietaną. W środku wisienki, a na wierzchu wiórki
czekoladowe.
Jest to absolutnie « obowiązkowe » ciasto
do degustacji przy pierwszej podróży do Francji (i prwy każdej następnej) Jest
ono lekkie, delikatne i aromatyczne. Można zjeść ogromnż porcję i mieć chęć na
jeszcze…
Uwaga, grozi uzależnieniem !
Link do francuskiej wersji przepisu ze strony www.meilleurduchef.com
Zdjęcie ze strony cytowanej powyżej: www.meilleurduchef.com |
*******************************************
Linki do pozostalych wpisow w ramach naszej akcji znajdziecie ponizej:
Chiny
Francja
Francais-mon-amour - Moje osobiste top 5 kuchni francuskiej
Love For France - Boeuf bourgignon
Uzależnienie od francuszczyzny - Jak wybrać francuskie wino
Hiszpania
Holandia
Niemcy
Blog o języku niemieckim - Dziwne niemieckie dania.
Willkommen in Polschland - Kuchnia niemiecka a sprawa polska
Niemiecka Sofa - Kuchnia w Niemczech - przepis na Currywurst
Norwegia
Rosja
Szwajcaria
Szwajcaria moimi oczami - Tradycyjne potrawy w poszczególnych kantonach Szwajcarii
Szwajcarskie Blabliblu - Co można zrobić z sera?
Szwecja
Wielka Brytania
Włochy
Wloskielove - Jak Włoszki to robią, czyli czy makaron tuczy?
Primo Cappuccino - Jak skutecznie obrzydzić sobie Włochy?
Studia, parla, ama - 10 rzeczy o kuchni włoskiej, których nie wiedziałeś
Wietnam