tag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post1038821620801846309..comments2024-02-23T13:04:32.322+01:00Comments on Nika zaprasza ...: Bouillinade z węgorzy , czyli tradycyjne jednogarnkowe danie rybakow katalońskichNika Vigohttp://www.blogger.com/profile/16719242440798189237noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post-50720181174381779752013-04-10T23:44:04.896+02:002013-04-10T23:44:04.896+02:00Moja ulubiona wersja to węgorz wędzony. Muszę jedn...Moja ulubiona wersja to węgorz wędzony. Muszę jednak przyznać, że ta zupa była dobra i rzeczywiście bardzo sycąca. Mnie osobiście chyba bardziej by podpasywała wersja pikantna, no ale ja często wybieram ostre potrawy, a inni wolą delikatniejsze wersje:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08017534270258045910noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post-11635579657987339502013-04-10T23:35:49.668+02:002013-04-10T23:35:49.668+02:00Jak najbardziej, można użyć innych ryb i to nawet ...Jak najbardziej, można użyć innych ryb i to nawet kilka różnych równocześnie. Ewentualnie dodać świeże krewetki albo duże małże. Tak , z warzyw tylko czosnek i ziemniaki. Tradycyjnie była to prosta "robocza" potrawa rybaków, więc nie mieli zbyt wiele jarzyn pod ręką :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08017534270258045910noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post-34933712021036052602013-04-10T23:30:44.858+02:002013-04-10T23:30:44.858+02:00Przez całą zimę podcinane były wszystkie winnice, ...Przez całą zimę podcinane były wszystkie winnice, a jest tam trochę różnych szczepów:) Piszę z pamięci, więc może jakiś przeoczę: Muscat,, Syrah, Granache, Carignan, Macabeu, Mourvèdree. Jest też Viogner, ale to młoda winnica i jeszcze "nie daje", więc się jej nie przycina.<br />Sama zupa była dobra, ale chyba wolałabym wersję pikantną (to takie moje węgierskie reminiscencje i wspomnienie halàszlé :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08017534270258045910noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post-46149547205711948202013-04-10T19:27:59.963+02:002013-04-10T19:27:59.963+02:00Niko, narobilas mi wielkiej ochoty na taka zupke. ...Niko, narobilas mi wielkiej ochoty na taka zupke. Jak smakuje? Mysle, ze jest sycaca, bo wegorz to dosc tlusta ryba.<br />Uwielbiam wegorze, a szczegolnie takie smazone na maselku, to jedna z moich ulubionych ryb.<br />Pozdrawiam:)<br /><br /><br />Atanerhttps://www.blogger.com/profile/14103841614944654892noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post-69961356256557765492013-04-10T14:57:38.735+02:002013-04-10T14:57:38.735+02:00Wspaniale wyglada. Niestety nie powtorze, bo przyg...Wspaniale wyglada. Niestety nie powtorze, bo przygotowanie wegorzy nie dla mnie:) Ale moze z innymi rybami? Z warzyw jak rozumiem to tylko ziemniaki i czosnek?<br />MillaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post-29335986037013288302013-04-09T23:04:10.279+02:002013-04-09T23:04:10.279+02:00Ogromnie Ci zazdroszczę takiej wspaniałej uczty! S...Ogromnie Ci zazdroszczę takiej wspaniałej uczty! Smak musiał być niesamowity...Nigdy nie jadłam gotowanego węgorza, raczej tylko wędzone. A z "piment d'espelette" śmiejemy się rodzinnie, moi panowie kochają oglądać kolejne wydania master chefa i ponoć jurorzy uwielbiają zarzucać uczniom sztuki gastronomicznej, że w ich potrawach brakuje zdecydowanie "piment d'espelette"...a więc teraz, gdy to ja coś serwuję, robią mi, dla śmiechu, ten sam zarzut. A jaki rodzaj szczepu był podcinany?Hollyhttps://www.blogger.com/profile/15037979881761847374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post-19349420963458052792013-04-09T16:16:43.985+02:002013-04-09T16:16:43.985+02:00Samego tluszczu sie nie wklada, wystarczy tylko po...Samego tluszczu sie nie wklada, wystarczy tylko posmarowac dno garnka. :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08017534270258045910noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post-21622562792151365992013-04-09T10:54:10.214+02:002013-04-09T10:54:10.214+02:00Witaj Niki.
Cóż za niezwykłe danie.Ja jadam tylko ...Witaj Niki.<br />Cóż za niezwykłe danie.Ja jadam tylko smażone lub pieczone ryby.<br />Musiałabym spróbować kiedyś tej waszej rybnej zupy.Jest napewno syta i zdrowa.Zastanawiam się tylko co robi się z tłuszcze wietprzowym ? Smaruje się tylko dno,czy wklada się cały tłuszcz do garka.<br />Pozdrawiam serdecznie:))Teniahttps://www.blogger.com/profile/07546393720981149883noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3412836894926934794.post-81072272655056188352013-04-09T06:49:33.232+02:002013-04-09T06:49:33.232+02:00Comme si j'en remangeais ce matin au petit dej...Comme si j'en remangeais ce matin au petit dejeuner à la lecture de ton texte! Il ne manque que l'odeur<br />Bonne journéeLisonhttps://www.blogger.com/profile/04664616787374856434noreply@blogger.com